top of page
DSC_0895.JPG

Begeleiding of vorming op maat

In groepen ontstaan er geregeld momenten waarin er iets van buitenaf nodig is om verder te kunnen ontwikkelen. Dit als groep, en ook als individu in de groep. Het kan hier gaan over een kleine groep (min. 3 personen) of een grote groep; een groep in een werksetting, woonsetting of een andere omgeving. Ik begeleid groepen in processen en conflicten, en ik geef ook vormingen op maat rond interculturele communicatie, groepsdynamieken en machtsdynamieken. Een combinatie hiervan is ook mogelijk.

 

Ik werk altijd op maat. Dit betekent dat ik de begeleiding aanpas aan wat er nodig is in jullie groep. De begeleidingen zijn interactief en ervaringsgericht. De methodieken die ik gebruik komen o.a. van Deep Democracy, Gestalt, Theater van de onderdrukten, Anti-oppressie werk en Verbindingswerk.

Dit zijn een aantal van de mogelijkheden:

Procesbegeleiding & Conflictbemiddeling

In een groep komen we soms in uitdagende periodes terecht. Er is een verandering op komst of gaande, de communicatie verloopt stroef of stopt, er ontstaat een conflict, de groepssamenstelling verandert. Tijdens een procesbegeleiding of conflictbemiddeling staan we in eerste instantie stil bij wat er leeft in de groep en wat er nog uitgesproken wil worden naar elkaar toe. Daarna kunnen we kijken naar herstel en hoe verder.

Machtsdynamieken in groepen

In groepen heerst er door de individualiteit van haar leden steeds diversiteit. Deze diversiteit is niet altijd gelijkwaardig. Dit kan zo zijn door vooroordelen en stereotypen in de samenleving op basis van bijvoorbeeld huidskleur, gender, klasse. Dit kan ook zo zijn door de context van de groep. Dit kan een invloed hebben op het functioneren en welzijn van de groep, alsook het functioneren en welzijn van individuele groepsleden. Wanneer een groep geen gedeeld bewustzijn heeft rond deze machtsdynamieken, dan kan dit leiden tot o.a. moeilijkheden in de communicatie of conflicten. In een begeleiding rond machtsdynamieken in groepen bekijken we welke dynamieken er aanwezig kunnen zijn in een groep en hoe we hier mee om kunnen gaan in de aanwezige groep en/of in de groepen waarin we actief zijn.

Interculturele communicatie

Elke groep waar we deel van zijn heeft een eigen cultuur: ons land, onze regio, onze familie, onze vriendengroepen, onze werkplek, onze sociaal-economische klasse, ons gender, etc. Een cultuur heeft ook haar eigen taal en manier van communiceren. Die communicatie zit hem in taal, maar ook in gebruiken, basiswaarden en –normen, en in lichaamstaal. In een workshop rond interculturele communicatie gaan we in op die verscheidenheid aan culturen en communicatiestijlen, en op welke manier die aanwezig zijn in de aanwezige groep en/of in de groepen waarin we actief zijn.

Groepsdynamieken

De dynamieken in een groep bepalen hoe de groep functioneert. Hoe kan je een veilige groep creëren voor al haar leden? Op welke manieren kunnen we een beslissingsproces aanpakken zodat iedereen zich betrokken weet? Hoe kunnen we duidelijk en/of empathisch met elkaar communiceren? Dit zijn een aantal dingen die we kunnen bekijken en aanpakken in een workshop of begeleiding rond groepsdynamieken.

Interesse of heb je vragen?

bottom of page